Het Daniel den Hoed Fonds


   

 

Eén op de drie mensen krijgt kanker. Deze heftige diagnose zorgt voor veel angst en onzekerheid. Als patiënt wil je dan maar een ding: overleven.

Het Daniel den Hoed Fonds haalt geld op voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut: het grootste kankercentrum van Nederland. Wetenschappelijk onderzoek zorgt ervoor dat steeds meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven van patiënten met kanker verbetert. We hebben al veel bereikt, maar er is nóg meer onderzoek nodig om bij iedere patiënt het maximale behandelresultaat te krijgen.

De evenementen Run4Daniel en Swim4Daniel zijn onderdeel van de Maak Kanker Kansloos campagne 2022 van het Daniel den Hoed Fonds. De opbrengsten gaan naar een betere behandeling van blaaskanker. 
Blaaskanker
Per jaar krijgen ca. 7.000 mensen in Nederland de diagnose blaaskanker. 75% van de mensen met blaaskanker heeft een tumor die niet is doorgegroeid in de blaasspier. Dit heet een niet-spierinvasieve blaastumor. 

De standaard behandeling voor niet-spierinvasieve blaastumoren is het wegschrapen van zoveel mogelijk tumorweefsel. De weggehaalde tumor wordt vervolgens ingedeeld in laag, middel of hoog risico blaaskanker. De hoog risico blaaskanker patiënten krijgen, na het wegnemen van de tumor, een herhaalde blaasspoelingen met BCG gedurende een periode van drie jaar.

Behandeling van blaaskanker met BCG
BCG is geïnactiveerde tuberculose en geeft in de blaas een afweer reactie waardoor resterende tumorcellen na de schraap operatie worden opgeruimd door ons afweersysteem. Behandeling met BCG verkleint het risico op terugkeren van de tumor en het verkleint de kans op doorgroei van de tumor ín de spier van de blaas. Deze therapie is sinds 1976 onveranderd.

De therapie met BCG kent echter drie belangrijke beperkingen:
* Bij 40% van de blaaskankerpatiënten werkt BCG onvoldoende en komt de tumor binnen 5 jaar weer terug. De tumor die terugkeert is vaak agressiever en moeilijker te behandelen. De helft van deze patiënten overlijdt binnen vijf jaar
* BCG is zeer moeilijk te produceren, wat sinds 2014 resulteert in een wereldwijd blijvend tekort aan BCG
* Indien BCG niet effectief is en een hoog risico tumor terugkomt is de enige goede behandeloptie verwijdering van de blaas met aanleg van een urinestoma.

Er is dus dringend behoefte aan effectievere én beter beschikbare blaassparende alternatieve behandeling voor patiënten met hoog risico blaaskanker.

Doel van dit onderzoek
In dit onderzoek wordt op zoek gegaan naar de genetische afwijkingen die ervoor zorgen dat kankercellen, ondanks een behandeling met BCG, blijven doorgroeien. Dit gaat leiden tot:
* een betere voorspelling en dus selectie van patiënten die wél op BCG gaan reageren
* besparing van BCG, omdat patiënten die geen baat zullen hebben niet behandeld worden met BCG
* een mogelijke ontwikkeling van nieuwe effectieve blaas besparende behandelingen.

Toekomst
Uiteindelijk moet dit onderzoek resulteren in een toekomst waarin voor elke patiënt met een hoog risico oppervlakkige blaaskanker kan worden voorspeld of deze patiënt wel of niet reageert op de BCG spoeling. Met de steun van deelnemers en donateurs kunnen wij deze stap zetten voor alle mensen die getroffen worden door blaaskanker. We willen namelijk voor patiënten die op dit moment niet reageren op de bestaande therapie, nieuwe behandelingen vinden. Dat kan, dankzij de nieuwste technieken in het laboratorium, én dankzij uw steun.

Het Daniel den Hoed Fonds
Wil je meer weten over het Daniel den Hoed Fonds? Klik dan hier.